Промоција монографије „Кључ од Косоваˮ, проф. др Бошка Сувајџића (издавач „Албатрос плусˮ), уприличена је у Косовској Митровици 2.11. 2022. године. Организатори промоције били су Културни центар „Драгица Жарковићˮ и Градска библиотека „Вук Караџићˮ, под покровитељством Привременог органа Општине Косовска Митровица. О књизи су говорили проф. др Валентина Питулић и др Бранко Златковић. На крају промоције, присутнима се обратио и аутор монографије.

Песмом „Црвен цветеˮ промоцију је отворила Анђела Ђорђевић, ученица основне школе „Свети Саваˮ у Косовској Митровици, након чега се публици обратио директор Културног центра „Драгица Жарковићˮ, песник, а уједно и модератор вечери, господин Милан Михајловић. Он је пожелео добродошлицу гостима изразивши велико задовољство и част због тога што ће књига бити коначно представљена и на територији Косова и Метохије. О књизи је најпре говорила проф. др Валентина Питулић, истакавши да се аутор у књизи бави врло важном темом из неколико углова. Питулић је истакла да је монографија настала из пера научног истраживача, аналитичара, али и књижевног ствараоца ‒ песника, будући да Бошко Сувајџић у последњем делу монографије доноси своје, ауторске песме. Она је, такође, говорила о важности појављивања Сувајџићеве књиге у тренутку када се води борба за очување вертикале српског народа. Између осталог, на вешт и занимљив начин, према мишљењу проф. др Валентине Питулић, у књизи се успоставља лук између науке, чињеница и савремених токова и констатује једна важна ствар: косовски мит живи и изван поезије, али и изван поезије он зрачи поезијом. Након обраћања проф. Питулић, у пригодном музичком програму певањем уз гуске представио се Јован Тврдишић, ученик основне школе „Свети Саваˮ у Косовској Митровици.

Др Бранко Златковић приметио је да у књизи „Кључ од Косоваˮ до изражаја долази и полемички тон, иако је она углавном сагласна са својим претходницима. Према његовим речима, то је књига широког обухвата и мултидисциплинарног одређења у којој се аутор појављује у улогама књижевног историчара, теоретичара, критичара, приређивача, есејисте и песника. Сувајџић у књизи која је јединствена по својој структури систематизује, тематизује и тумачи доступне и мање познате разноврсне историјске изворе (хришћанске, турске, албанске, старе, летописне), сматра Златковић. О књизи је на крају програма говорио и сам аутор, појаснивши наслов „Кључ од Косоваˮ као врсту метафоре која реферира на књигу Милосава Тешића „Кључ од кућеˮ у којој се налази и његов важан циклус поезије о Косову и Метохији. У вези са тим, аутор је поделио своје запажање да се цела вертикала српског песништва XX века, не само тематски, додирује са косовском легендом чак и тамо где не бисмо очекивали, код песника потпуно другачијег поетичког опредељења каква је песникиња Милена Марковић. Њену песму „Малена Бањскаˮ, како Сувајџић сматра, свакако треба посматрати као несумњиво антологијску. Аутор је, такође, навео да му је један од најдражих текстова у књизи онај који је посвећен највећој косовскометохијској, али и српској песникињи, Даринки Јеврић и њеној антологијској песми „Дечанска звонаˮ. Интегритетом свог живота, како је Сувајџић рекао, Даринка Јеврић потврдила је своју поезију. Своје излагање, Сувајџић је завршио, како је и сам рекао, крупним речима да му је било важно „да покуша да покаже оно за шта мисли да је несумњива чињеница, а то је да је та косовска легенда жива и животворна. Она је жива, животворна, државотворна и она је упоришна тачка нашег бивстваˮ.

Промоција је одржана пред већим бројем људи, међу којима је било наставника Универзитета, средњошколских професора, студената, ученика и грађана, а привукла је и велику медијску пажњу.

„Кључ од Косоваˮ на Косову и Метохији