Шеста Трибина Вукове задужбине одржана је у среду, 1. марта 2023. године у Свечаној сали Дома Вукове задужбине. Представљен је један од четири потпројекта стратешког пројекта САНУ Историја и културно наслеђе српског народа на Косову и Метохији ‒ потпројекат Свадба – обичаји и музика Срба у Косовском Поморављу. Говориле су: Јелена Јовановић (дописни члан САНУ, руководилац потпројекта), др Мирјана Закић (Факултет музичке уметности, Београд), др Сања Ранковић (Факултет музичке уметности, Београд) и Мина Дармановић (Музеј у Приштини ‒ Београд).

Теренско истраживање др Мирјане Закић, др Сање Ранковић и етнолога Мине Дармановић представљено на Шестој Tрибини Вукове задужбине наставак је њиховог дугогодишњег етномузиколошког рада на терену Косова и Метохије. Велики део грађе о свадби прикупљен је у поморавским насељима Косовска Каменица, Бостане, Велико Ропотово, Шилово и другим местима, а један део у граду Параћину од расељених лица са КиМ. Представљени су теренски записи везани за неколико сегмената традиционалне свадбе, а затим упоређени и са актуелним стањем будући да су истраживачи имали изузетну прилику да лично учествовују у једној свадби. Уз одговарајуће етнографске коментаре публици су представљени видео снимци извођења песме Мори Смиљо, Смиљанчицо као део предсвадбеног сегмента гостинке снимљен у Шилову, затим песма уз чињење жита из Великог Ропотова, одломак обичаја замесување, песма Винова лоза зелена која се изводи уз вијење венца, обичај заигрување, свирку уз софру, плакање невесте (из Партеш), обичај причекување законика, одлазак по младу, песма Трешња се из корен корњаше из Шилова и долазак невесте у младожењин дом.

У разговору који је уследио, а у коме су учествовали др Татјана Катић, проф. др Бранко Ћупурдија и проф. др Бошко Сувајџић, покренута су питања предсвадбених и постсвадбених обичаја (које су истраживачи документовали на терену Косовског Поморавља, али их због ограничења времена нису могли представити на Трибини), као и одређена ужа етномузиколошка питања везана за локалне специфичности извођења.

Учеснике Трибине поздравио је др Бранко Златковић, председник Управног одбора Вукове задужбине.

Модератор Трибине била је Биљана Сикимић.

Одржана Шеста Трибина Вукове задужбине