Позив да учествујемо у манифестацији „Дани европске баштине 2015.“ радо смо прихватили, јер је потекао од наших драгих пријатеља из Вукове задужбине с којима саарађујемо већ неко време. Чланови драмске и музичке секције Медицинске школе „Београд“ преузели су на себе задатак да оживе сећање на заборављени део нашег националног културног наслеђа. Тако је осмишљен игроказ „Песмом и причом кроз старе занате“.

Дана 28.9.2015. у 18 часова извели смо свој игроказ у Вуковој задужбини. Ученица трећег разреда Кристина Радић је својом фрулом најавила представу уз осврт да је она будућа бабица и указала је на разлику тог занимања некад и сад. Јована Виторовић, Бојана Гошић и Нина Максимовић (ученице другог разреда васпитачког усмерења) и Лазар Рајић (ученик другог разреда физиотерапеутског усмерења) су, представљајући савремену децу, указали на недовољно познавање старих назива некадашњих заната и неопходност употребе и Вуковог, али и других речника, као што је популарни Вујаклијин речник. Дух традиције унеле су девојке у народним ношњама: Анђела Нововић (II разред, фитиотерапеут) која је отпевала песму „Петлови поју“; Кристина Стојановић и Ана Тешановић (II разред, васпитачи) које су у драмском делу представљале прошла времена и објашњавале традицију, сестре Миленковић (III разред, васпитачи) које су отпевале „Запевала сојка птица“ и Јована Миклић (IV разред, васпитач) која је отпевала „Каранфил се на пут спрема“. Све је, својом фрулом, заокружила Кристина Радић.

Професорима Марији Шпанић (музичка секција) и Милени Ковачевић (драмска секција) није било тешко да осмисле и реализују ову представу, јер имају тако талентоване и вредне ученике, па ће се радо одазвати и будућим позивима и уметничким изазовима.

Марија Шпанић и Милена Ковачевић

Медицинска школа „Београд“

Песмом и причом кроз старе занате