Као почасни гости Вукове задужбине имали смо част да седимо за истим столом са бројним књижевницима и нашим домаћинима из Вукове задужбине. Они су говорили и са нама разговарали о делу На путу сребра књижевнице Гордане Малетић. Било нам је задовољство да отворимо ову промоцију са неколико речи о Вуковој задужбини, чија зграда спада у најстарије и највредније споменике Београда, као и да говоримо о животу и раду књижевнице Гордане Малетић.

Уживалe смо у друштву председника Вукове задужбине Миодрага Матицког, Љиљане Дугалић, песникиње и књижевнице, Божидара Пешева, писца, новинара и преводиоца, Славке Петковић Грујичић, књижевнице која пише за децу и младе, Слађане Ристић, књижевнице, Петра Жебељана, уредника дечјег програма Радио Београда, и Рајка Лукача, песника, новинара и преводиоца, а лепо нас је угостила и провела кроз Вукову задужбину Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта.

Свако од присутних гостију са нама је поделио свој доживљај овог романа и на сјајан и занимљив начин нам дочарао и приближио ново дело Гордане Малетић. Говорници су истакли да је роман На путу сребра занимљив, поучан, да се чита у даху, као и да се ауторка детаљно припремала и истраживала пре него што је написала ову књигу. Наравно, на крају дружења обратила нам се и Гордана Малетић, а затим нам је прочитала одломак из свог романа. Тиме нам је посебно улепшала овај књижевни сусрет.

Били смо одушевљени начином на који су одрасли представили роман и заинтересовали нас да га што пре прочитамо. Иако су можда неки ликови из ове књиге измишљени, време када су се описани догађаји одвијали је веома реално представљено. Такође, стварна су и сва описана места у књизи. Роман На путу сребра је занимљива историјска авантура за децу и младе, а како смо на представљању чули, једнако је занимљив и одраслима.

Посебно нас је обрадоволо када нам је ауторка поклонила и потписала свој примерак романа. Већ од данас ће заузети почасно место на полицама наше школске библиотеке.

Уживали смо у Вуковој задужбини и презадовољне смо поводом, друштвом у ком смо биле, као и указаном пажњом.

Захваљујемо се ауторки што нас је позвала, као и запосленима у Вуковој задужбини на прелепом дружењу, срдачном пријему и гостопримству.

Чланице библиотечке секције
ОШ „Бранко Радичевић“ са Новог Београда,
Тамара Сатарић, VII/3
Теодора Апостолоски, VII/3
Марта Божиновић VII/3
Катарина Ћирић VII/3

ПРЕДСТАВЉАЊЕ НОВОГ РОМАНА ГОРДАНЕ МАЛЕТИЋ У ВУКОВОЈ ЗАДУЖБИНИ