У малој сали Коларчеве задужбине представљена је „Даница“ 2017. годину.   Двадесет четврто издање српског народног илустрованог календара посвећено је „Србима свима и свуда“ и обележавању тридесетогодишњице рада Вукове задужбине.

Обраћајући се  многобројној публици, др Бошко Сувајџић, преседник УО Вукове задужбине истакао је да  су у новом годишту „Данице“ представљене културне, образовне и свеукупне друштвене активности Срба у земљи и свету, које имају циљ очување културног и духовног идентитета српског народа, његовог језика и писма.  Он је додао да је као и у сваком годишту  и у овој „Даници“ објављен  Месецослов, за Србе сва три закона, а задржане су су и редовне рубрике: „Осветљења“, „Народна књижевност и уметност“, „Светосавска читанка“, „Језик“, „Описаније намастира“, „Први српски устанак“,“Народни кувар“, „Астрономија“, и „Задужбине“ као и списак пренумераната.

Своје прилоге, публици у Коларчевој задужбини представили су многобројни аутори „Данице“. Љубинко Раденковић је  говорио о „Јесењим празницима“,  о „Откривању бисте Вука Стефановића Караџића у Љубљани“ подсетио је Славко Вејиновић, професорка Валентина Питулић  заинтересовала је публику  „Последњим записима народних умотворина у селу Кусце крај Гњилана“, делове  из своје редовне рубрике „Подсетник“ прочитао је стални аутор Жарко Рошуљ, о „Појању у манастиру Хиландару“ говорио је Драган Р. Млађеновић.

Посебну боју, представљању „Данице“ на Коларцу дали су песници Матија Бећковић, Љубомир Ршумовић и Рајко Петров Ного који су надахнуто говорили своју поезију.

На представљању „Данице“ у музичком програму  учествовали су Драган Р. Млађеновић са појцима и студенткиње професорке  Музичке академије из Београда Мирјане  Закић и драмска уметница Биљана Ђуровић.

 

Душица Матицки

Представљена „Даница“ на Коларцу
Tagged on: