ОШ „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ НОВИ БЕОГРАД

Негујмо матерњи језик

У жељи да заједно са својим ученицима обележе Међународни дан матерњег језика, новобеоградски библиотекари основних школа организовали су својеврсно књижевно дружење.

Свечана сала Основне школе „Бранко Радичевић“ је у уторак, 21. фебруара 2017. године била испуњена ученицима трећег, четвртог и петог разреда и библиотекарима основних школа: „Бранко Радичевић“, „Влада Обрадовић Камени“, „Јован Стерија Поповић“, „Краљ Александар I“, „Лаза Костић“, „Милан Ракић“ и „Стефан Немања“.

Тања Маљоковић, библиотекар школе домаћина, поздравила је присутне, а потом су о неговању матерњег језика, писма и културе са ученицима разговарали Љиљана Симић, дугогодишњи неуморни представник „Вукове задужбине“, и Бранко Стевановић, један од омиљених песника за децу. Уз брзалице, песме и приче, Ћирила и Методија, Климента и Наума, Светог Саву, Вука Караџића и Мину Караџић, Бранка Радичевића, Николу Теслу и чика Јову Змаја – време је пролетело.

Оно што је пропратило и почетак и крај овог дружења јесте рефрен Бранка Стевановића:

„Бирај речи, неписменост спречи,

језик лечи, глупост да не звечи,

чувај језик српских великана,

ради прошлих и будућих дана.“

Јасмина РАДОВАНОВИЋ

 

КОВИН

Библиотека „Вук Караџић“

Библиотека „Вук Караџић“ у Ковину, у сарадњи с Вуковом задужбином, организовала је 10. априла 2017. представљање Данице за младе IX.

У башти Библиотеке, уз пригодан програм, уредница Вуковог читалишта Љиљана Симић представила је рад Вукове задужбине, а потом и овогодишње издање литерарног часописа и школског забавника Даницу за младе IX.

Даница за младе је јединствени часопис који представља савремене дечје писце са најновијим остварењима и објављује прилоге писаца – песме, приче, басне, баладе, анегдоте, загонетке, афоризме, скечеве, шаљиве песме, бонтон за младе, легенде.

Љиљана Симић је представила Даницу за младе и говорила о значају читања нашег писма и о дечјим литерарним конкурсима на којима талентована деца учествују са својим радовима.

Гост на промоцији био је познати дечји песник Божидар Пешев, који је читајући шаљиве песме, загонетке и анегдоте представио своје књижевно стваралаштво.

Ученице које су присуствовале на промоцији и чији радови су награђени на литерарном конкурсу, који расписује Библиотека, читале су своје литерарне радове, а талентовани ученици читали су песме из Данице за младе.

Даница Тодореско, ученица VI разреда ОШ „Миша Стојковић“ из Гаја, прочитала је свој рад на тему „Кад би јастуци проговорили“, који је освојио другу награду, а Сара Бјелајац, ученица V разреда ОШ „Сава Максимовић“ из Мраморка, прочитала је свој рад на тему „Нико није као он“, који је освојио трећу награду.

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин добила је на поклон књиге Вукове задужбине, а даривању се придружио и песник Божидар Пешев, који је такође поклонио своје књиге.

Јелена СТОЈАНОВИЋ

 

БАВАНИШТЕ

Основна школа „Бора Радић“

Основну школу „Бора Радић“ посетили су представници Вукове задужбине из Београда. У препуној библиотеци наше школе ђацима и наставницима обратили су се Љубомир Милутиновић, управник Вукове задужбине, Љиљана Симић, уредница „Данице за младе”, и Весна Алексић, књижевница за децу. Гости су нашој школи поклонили разноврсне књиге, а међу њима и „Даницу за младе”, коју сада ученици могу да пронађу у библиотеци.
О раду Задужбине говорио је њен управник, који је истакао да Вук Стефановић Караџић није значајан само за Србију већ и за друге земље. Због тога смо објавили књиге „Вук Стеф. Караџић 1787-1864-2014, Српска усмена народна баштина” на немачком, руском и енглеском језику, и оне су доживеле велики успех. У сарадњи са Министарством културе, очекујемо да ускоро објавимо књигу Српска усмена народна баштина и на француском језику, рекао је присутнима Љубомир Милутиновић.
Књижевница Весна Алексић, коју је Љиљана Симић најавила као „звезду у успону”, укратко је представила најновију књигу „Лудвиг ван Моцарт”, али није хтела да о њој посебно говори, већ је желела само да заинтересује присутне за свој роман.
О „Даници” и „Даници за младе” говорила је Љиљана Симић. Она је прочитала и краћи прозни текст о свом детињству, које је повремено проводила у Баваништу.
Да би се наши гости пријатно осећали у нашој средини, одабрани ученици извели су пригодан уметнички програм, уз музичке и литерарне радове ученика. Представници Вукове задужбине били су изненађени овом приредбом и, хвалећи ученике, најавили наставак сарадње с нашом школом.

Теодора ДЕЛИЋ

 

ПРОЛЕЋНИ БРАНКОВИ ДАНИ 2017.

„Даница за младе“ у Сремским Карловцима

По традицији, између дана рођења Бранка Радичевића по старом и новом календару, од 15. до 28. марта, одвијао се низ богатих програма у оквиру манифестације „Пролећни Бранкови дани 2017“ у Сремским Карловцима и Новом Саду – у знаку обележавања 170. годишњице објављивања Бранкове прве књиге песама у Бечу, чувене 1847. године и обележавања 193. годишњице његовог рођења.

Тим поводом, у част великог романтичарског песника, и у име његове сарадње са Вуком Ст. Караџићем, у основној школи „23. октобар“ у Сремским Карловцима, 16. марта, Бранково коло угостило је представнике Вукове задужбине из Београда. У младоликој атмосфери, уз истицање значаја „вечито младог песника“, представљен је часопис „Даница за младе“.

Уредница Вуковог читалишта Љиљана Симић надахнутим словом упознала је ученике са радом и делатностима Задужбине, подсетила да српска духовна култура у многим областима почиње од Вука, као једне од најзнаменитијих личности српске књижевности, науке и историје. Особену радост током сусрета причинио је разговор са ђацима о друговању Бранка Радичевића, Ђуре Даничића и Мине Вукомановић у Бечу. „Даница за младе“ представљена је као угледан литерарни часопис и школски забавник који доноси најновија остварења савремених аутора за децу. Одабраним примерцима часописа, на радост и корист ученика и наставника, обогаћена је школска библиотека.

Присуство песника за децу, у претпролећном амбијенту Сремских Карловаца, била је част за све окупљене. Песници Рајко Лукач, Божидар Пешев и Бранко Стевановић казивали су наизменично, у шаљивом песничком надигравању, бројне песме, приче, афоризме, легенде и басне, постављали загонетке и препричавали анегдоте са Добрицом Ерићем, Љубивојем Ршумовићем, Душком Трифуновићем.

Карловачким ђацима указано је да се у сваком броју „Данице за младе“ објави неколико одабраних ученичких радова, из разних места по Србији. Током програма наступиле су и три даровите ученице ове школе Софија Биговић, Сунчица Мићић и Јована Ратковић, које су са великим узбуђењем казивале поезију Бранка Радичевића. Припремила их је наставница српског језика Данијела Николић. Том приликом представницима Задужбине даривани су школски лист „Стражиловац“ и бројна издања Бранковог кола. Сусрет је завршен позивањем за наредно окупљање у прослављеном средишту српске духовности и културе.

Марија СЛОБОДА

 

Обележен Међународни дан писмености

Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу – Унеско, прогласила 1967. године 8. септембар за Међународни дан писмености,  да би се сваке године, бар на овај дан, истакла важност читања и писмености, како у животу појединца, тако и друштва у целини.

Овим поводом у Српској читаоници у Иригу, 8. септембра 2017. године за ученике основне школе Доситеј Обрадовић у Иригу приређен је програм којим се представила Вукова задужбина из Београда. О задужбини, која носи име нашег „оца писмености  и савременог језика“  Вука Караџића, говорио је управник мр Љубомир Милутиновић. Др Миодраг Матицки председник Вукове задужбине говорио је о значају писмености и образовања  свих, а посебно младих , док је издање Вукове задужбине „Даницу за младе“ представила  Гордана Малетић, уредница, књижевница и писац за младе. Љиљана Симић, уредница „Вуковог читалишта“ говорила је  о Вуку који је био велики путник, али  и о играма које су деца играла у његово време.

Музички део програма извеле су на клавиру Ива Бабић и Лана Марић, а Василиса Квас и Чеда Алексић представили су свог омиљеног писца за децу, сви ученици иришке основне школе Доситеј Обрадовић.

На крају програма једну од својих прича из збирке „Азбучни воз“ прочитао је познати дечији књижевник Тодор Бјелкић, из Ирига.

Бранислав  ЈОВИЧИЋ

 

Деца у Вуковој задужбини

Поводом Дана Европске баштине Вукову задужбину посетила су деца из вртића Теразије и Удружења Плава шкољка, која су учествовала у програму Наслеђе и природа: лепеза могућности. Они су огворили ћирилична слова, рецитовала песме и извела химну посвећену Теразијама. Надица Блажић, оснивач и председник Удружења Плава шкољка водила је радионицу са децом, а Љиљана Симић, уредница Вуковог читалишта причала је деци о Вуку и читала одабране прилоге из књиге Даница за младе. На крају дружења, које је протекло у веселом расположењу, деца су послужена слаткишима.

Љиљана СИМИЋ

Вуково читалиште у 2017. години