Свечана академија “Филолог Вук Стефановић Караџић и Беч” одржана је 13. новембра 2014. у библиотеци скупштине града Беча, а повод је 200 година од издавања прве српске граматике “Писменице сербскога језика” у Бечу и 150. годишњица од његове смрти. Свечаној академији присутвовао је велики број почасних гостију и еминентних стручњака славистике.

Свечана академија под називом “Филолог Вук Стефановић Караџић и Беч”одржана је у четвртак 13. новембра 2014. у Бечу, а програм се састојао од научних предавања стручњака славистичких наука и драмског и музичког дела. Ова манифестација је пробудила велико интересовање бечке публике, а сала у библиотеци скупштине града Беча (Wienbibliothek im Rathaus) била је попуњена до последњег места.

Свечани говори одржали су Гордана Илић Марковић, професорка са одсека славистике Универзитета у Бечу и Бошко Сувајџић, професор са Филолошког факултета Универзитета у Београду. У оквиру научног дела, после недавне презентације у Београду, први пут у иностранству представљена је књига „Mündliches Volksgut der
Serben“ („Српска усмена народна баштина“). Презентацију књиге је одржала Мина Ђурић испред Вукове задужбине.

Присутним гостима прва се обратила посланица скупштине града Беча, Аница Матзка-Дојдер, која је у име града срдачно поздравила госте и истакла повезаност Аустрије и Србије и важност заједничке историје и неговање исте.
Амбасадор Републике Србије у Аустрији, његова ексцеленција Перо Јанковић, присутнима се обратио речима хвале за организацију ове манифестације, која је још један доказ квалитетне историјске и научне сарадње Аустрије и Србије и изразио жељу да се она и настави и убудуће на бројним пољима.

Управник одсека за славистику Универзитета у Бечу, Михаел Мосер, у свом поздравном говору захвалио се учесницима и организаторима на одржавању ове Свечане академије на начин који јој и доликује.

Организациони део манифестације, веома успешно, извело је удружење „Dijaspora Media Association“ из Беча, уз велику подршку града Беча. Покровитељство на свечној академији преузео је на себе бечки министар за културу и науку Андреас Маилатх-Покорну.

Програм су музички обогатиле композиције из 19. века, “Тихо ноћи” Јована Јовановића Змаја и “Српски квадрил” Јохана Штрауса млађег, у извођењу Христине Шушак (виолина) и Ахсена Меховића (гитара).

Посебну пажњу публике изазвало је сценско читање одломака из представе “Бечки прозори – Волим те од свега срдца – Вук Караџић и Ана Краус”, ауторке Гордане Илић Марковић. Вука и Ану су глумили студенти славистике Дражен Тешановић и Јеннифер Ресцх. Ауторка је овај рецитал посветила Вуку Караџићу као мужу и оцу и његовој супрузи, Ани Караџић, што је приказало Вука и његов живот са емотивне стране.

По завршетку званичног дела програма уприличен је пријем за званице и госте.

Чланак о свечаној академији и галерију слика можете погледати овде.

Свечана академија “Филолог Вук Стефановић Караџић и Беч”